”Det sparar oss oerhört mycket tid”

Furulunds IK leasar två robotgräsklippare och en linjeringsrobot från Trafik & Fritid. En tydlig kostnadsbild, ökad kvalitet och enorma tidsbesparingar är tre fördelar klubben vunnit med detta.

Furulunds IK är en av Skånes äldsta fotbollsklubbar och finns i Kävlinge kommun. Klubben lockar många av ortens ungdomar till sin verksamhet på Ljungvalla IP:s två naturgräsplaner. Herrseniorerna spelar i division 5, damerna i division 2.

Jan Prytz, ”Janne” kallad, är vad man brukar kalla en riktig eldsjäl i Furulunds IK. Han är engagerad i styrelsen där han håller koll på pengarna i sin roll som kassör, han är anläggningsansvarig bland annat med ansvar för att hålla planerna i trim, han är med i sponsorgruppen samt är ledare i herrseniorerna.

Två robotgräsklippare gör jobbet hela säsongen

Furulunds IK leasar sedan ett par år två stycken robotgräsklippare från Trafik & Fritid, Protech D40i. Robotgräsklipparna går i stort sett alltid utom när planerna vattnas eller när det pågår aktivitet på planerna.

– Att klippa planerna manuellt tar ungefär två timmar per plan. Robotgräsklipparna sparar oss alltså oerhört mycket tid. Underhållet är enkelt – vi rengör dem två gånger i veckan och det tar en kvart varje gång. Det underlättar enormt mycket, säger Janne.

Klubben förfogar också sedan tidigare, dvs. tiden innan robotgräsklipparnas intåg på Ljungvalla IP, över en åkgräsklippare med vilken klubben tidigare manuellt klippte de båda planerna manuellt.

– I fjor använde vi den tre gånger. Innan vi satte igång klipparna, en gång på sommaren, och en gång inför vintern. Det var det enda vi använde vår åkklippare.

Linjeringsmaskin med GPS – “sparar fantastiskt med tid”

Klubben leasar också en linjeringsmaskin, en TF Linjeringsmaskin Sport, som målar linjer med hjälp av GPS. Den sparar klubben ännu mer tid. Linjemålning är ett mycket tidskrävande manuellt arbete, det vet alla som någon gång sysslat med det.

Furulunds IK förfogar över två planer. På A-planen målas linjer för 11-manna och 9-manna, på B-planen för 11-, 9-, 7- och 5-manna. Det är många planer att ”rita”.

– Som det var förr var vi tvungna att rita alla planer varje vecka oavsett om de skulle användas eller inte. Första planmålningen för året, på våren, tog cirka 12 timmar att göra manuellt. Och sen ska de ritas om hela tiden till och med oktober månad, sammanfattar Janne och konstaterar:

– Nu ritar vi bara de planer som behövs, en gång i veckan, och det tar en timme. Det sparar fantastiskt med tid. Roboten går på GPS och vet precis var planerna ligger. Inför vår och sommar kör vi ut och ritar exakt de planer vi behöver. Behöver vi inte en viss plan så ritar vi inte upp den, det sparar också tid.

Man har sett en kraftigt reducerad åtgång av färg, vilket sparar pengar för klubben. Men den allra största vinsten ser Janne i det kraftigt minskade behovet av (ideell) tid.

– Det är framförallt tiden vi är ute efter. Det är svårt att hitta frivilliga att ta hand om sånt här nuförtiden. Och de frivilliga vi har blir äldre och äldre, och svårare att hitta.

Leasingavtal skapar tydlig ekonomisk bild

Leasingavtalen innebär att klubben betalar en fast summa varje månad på leasingavtalen, som är på vardera fem år. Efter fem år tar klubben över ägandeskapet, och kan fortsätta använda dem.

– Leasingupplägget gör att vi vet redan innan vad det kostar, och kan budgetera för det. Det underlättar enormt, säger Janne med kassörshatten på.

Trafik & Fritid erbjuder ett brett och komplett sortiment av material för fotboll. Fotbollsmål, avbytarbås, linjeringsmaskiner, linjeringsfärg, skyddsnät, resultattavlor, stolpar, hörnflaggor, m.m.

– Vi har mycket med Trafik & Fritid att göra. Har som tur är inte så långt till dem [Trafik & Fritid har kontor och lager i Löddeköpinge, också Kävlinge kommun]. Vi har bra kontakter där och köper mål, nät, allt sånt. Vi har också köpt läktare av dem. Och så leasar vi ju dessa maskiner. Vi har snabb och bra kontakt, jag får oftast snabba svar på frågor som kan uppstå. Sen får jag snabb service, de har en servicekille snabbt på plats, vilket är en stor fördel tycker jag som själv jobbat inom serviceyrken i många år. Det är viktigt att man känner att man har dem med sig, att de verkligen ställer upp, avslutar Jan ”Janne” Prytz, Furulunds IK.