Vilka krav ställer du på ditt konstgräs?

Det är skillnad på konstgräs och konstgräs. Välj ett underlag som passar just dina behov!

 

 

Hur ska planen användas?

Elitfotboll, breddfotboll, skolor och offentliga miljöer har oftast helt olika faktiska behov och krav på det konstgräs som ska läggas. Att inte kartlägga de behov som faktiskt finns kan göra att investeringen i konstgräsplanen inte blir så bra och lönsam som den kunde ha blivit.

 

Ta gärna hjälp – men bestäm själv

Beställning av en konstgräsplan kan upplevas som ett stort projekt. Ta gärna hjälp av oss eller en konsultbyrå om det underlättar för dig, men tänk på att själv bestämma vilka egenskaper du önskar av den nya konstgräsplanen – både sett till användningsområde, användare och ur miljösynpunkt.

 

Vilken typ av konstgräs passar bäst för just dina ändamål?

 

  • Hybridgräs:Innehåller 8-10% konstgräs och räknas som naturgräsmatta. Hybridgräs minskar slitaget på naturgräset. Det är exklusivt – jämfört med konstgräs är det kostsamt, både att installera och underhålla.
  • Landscapinggräs:För offentliga miljöer, till exempel i rondeller och liknande, på skolgårdar, i trädgårdar eller på solfattiga innergårdar hos exempelvis bostadsrättsföreningar. Utseendemässigt naturtroget med vissa gråa och bruna strån invävda. Endast sand som infill*.
  • Multisportgräs:Används för t.ex. tennis, basket och spontanidrott. Läggs på skolgårdar, tennisplaner och basketplaner utomhus. Ytorna är ofta ca 20×40 m stora. Endast sand som infill.
  • Fotbollsgräs:Den fjärde generationen konstgräs för fotboll är en tät, mjuk och spelvänlig konstgräsmatta med endast sand som infill. Mattan uppfyller Nordiskt Certifikat och FIFA Quality.
  • Elitfotbollsgräs:Förekommer i olika nivåer där den allra högsta högsta nivån är den som används av elitfotbollsklubbar (Allsvenskan, Damallsvenskan, Elitettan, Superettan) och uppfyller den högsta certifieringen, nämligen FIFA Quality Pro. Den certifieringen sker årligen.

 

*Infill är det material som läggs på konstgräsmattor för att stödja stråna att stå upprätta. Alla mattor har sand som grundinfill. Vissa mattor använder t.ex. kork eller olika typer av gummi som toppinfill – eller bara sand, vilket är absolut mest naturvänligt.