Sureplay – ett lekvänligt underlag

Den lilla lekplatsen i Smedby, Kalmar, fick ett upplyft och blev till en ny färgglad och större plats för barnen att leka på. Bengt Andersson, arbetsledare Park SACO i Kalmar var arbetsledare för lekplatsen. Han berättar att de tog in offerter på fallunderlag av gummi innan de valde att arbeta med Trafik och Fritid. Det är viktigt att arbetet med underlaget följer de lagar och paragrafer som lyder för byggnationen av en lekplats, t.ex. fallunderlagets yta och tjocklek i förhållande till lekredskapet. Ytan som finns i Smedby är testat för olika fallhöjder och genom att den släpper igenom vatten är ytan därmed halksäker.

”- De större lekplatserna ska delvis vara tillgängliga och det ordnas bäst med ett fallunderlag som även tillåter rullstolsbundna att komma fram till lekredskapen vilket inte är så lätt om fallunderlaget består av sand” säger Bengt.

Fallunderlaget i Smedby kallas för Sureplay och är ett lätt underlag för rullstolsbundna att ta sig fram på. Först gjuts ett stötupptagande skikt som består av återvunnet gummi. Ovanpå gjuter man ett helt genomfärgat, slitstarkt, färg- och åldersbeständigt EPDM gummi. I Smedby är underlaget härligt solgult och havsblått med små runda upphöjda cirklar i olika färger. Materialet kan läggas i alla olika formationer, där endast kreativiteten sätter gränser. Med alla 24 stycken standardfärger kan man skapa landskap, mönster och design efter tycke och smak.

Bengt Andersson förklarar att det är tacksamt att göra lekplatser ”- det uppskattas” säger han. Vid fotograferingen av lekplatsen kom två nyfikna barn fram och frågade när lekplatsen är klar.

”- Längtar ni tills ni får leka här?” ”- Ja, det gör vi” sa barnen och fnittrade.

Vi kan avslöja att stängslen kan tas bort redan v.51.

Gummiunderlaget har lång livstid, om ytan efter många års hårt slitage blir sliten kan en ny färgglad topp läggas ovanpå utan att behöva byta hela underlaget. Det är både smart och kostnadseffektivt.