Växjö Padelcenter tar sporten till nya höjder

I Argentina har padel fyra miljoner utövare. I Spanien är det den näst största sporten. De senaste fem åren har denna mix mellan tennis och squash tagit Sydsverige med storm. Växjö Padelcenter är det senaste tillskottet.

 

 

 

Med sex banor och ett toppmodernt gym är det Sveriges största inomhushall för padel. En titel som lär övertrumfas snart då nya hallar byggs i en rasande takt. Vlado Grossmann från Helsingborg har investerat 22 miljoner i anläggningen. Han ser padel som vår nästa folksport och drömmer om att bygga en hall i varje stad.
– Jag var med på sjuttiotalet när innebandyn kom till Sverige och tror det blir likadant med padel, bara vi får upp fler banor. Det är inne att röra på sig och jag tror svenskarna är sugna på något nytt. I Helsingborg stod hallen halvtom första halvåret – nu går det knappt att få fatt på tider! Han tillhör själv den växande skara som testat padel och blivit biten. Sedan det första svenska mästerskapet anordnades 2010 har sporten fått tusentals nya utövare här hemma, och förbundet har skickat både dam- och herrlandslag till VM. Närmast hoppas Vlado Grossmann på Växjöborna. Med tanke på att 700 nyfikna kom till invigningen är han full av tillförsikt.
– Nu ska vi komma igång med verksamheten. I Helsingborg bokar skolorna in sig och padel är populärt som friskvård för anställda. Vi har ett seriesystem där företag möter varandra. Padel är roligt och lätt att lära sig. Det är en sport för alla, från nio till nittionio!

PADEL
Sporten uppfanns i Mexiko i slutet av 1960-talet och blev snabbt stor i den spansktalande världen. Namnet padel, som är spanska för paddel, har sporten fått efter den paddelformade racketen. Banan mäter 10 gånger 20 m och är omgiven av väggar som man får valla bollen mot. Man kan använda vanliga tennisbollar. Poängräkningssystemet kommer också från tennisen, men man spelar alltid dubbel. Sveriges första permanenta padelbana byggdes i Båstad 2008. Idag finns det 60 banor i landet, de flesta i södra och västra Sverige.

Hur bygger man en padelbana? Se vår film här >>

VÄXJÖ PADELCENTER
Sveriges största inomhushall för padel ligger på Norremark i Växjö. Den är byggd och finansierad av Grossmanns AB och har kostat 22 miljoner kronor. Första spadtaget togs i september 2014 och invigningen hölls i januari 2015. Banorna kommer från Trafik & Fritid. De är av märket Padeltotal
(4 st modell Classic och 2 st modell Vision) och består av en stålram, glasoch nätsektioner samt ett underlag av sandfyllt konstgräs. Verksamheten i hallen bedrivs av företaget CC padel.


Padeltotal

Lawnit Sport, Svedborg Tennis & Sportgolv och Trafik & Fritid har gjort sitt val. Sveriges äldsta och största tennisbaneföretag satsar gemensamt på Padel under varumärket Padeltotal. Tillsammans har företagen över 90 års erfarenhet av att leverera tillbehör och anlägga tennisbanor med följande varumärken: Lawnit, Brattex, Båstadgruset och Plexipave. Ni som kund får härmed en lokal leverantör av en padelbana som garanterat kommer att vara kvar under många år. Ni kan tryggt lita på att vi utför all service i framtiden. Vi lagerhåller glas och reservdelar ifall olyckan skulle vara framme. Ni som Padelkund kommer genom detta samarbete även få tillgång till mångårig kunskap inom markarbeten och övrigt anläggningsarbete. Intresset för den nya trendsporten Padel växer lavinartat. Sporten är rejält stor i Sydeuropa och Latinamerika med över 30 miljoner spelare och sprids just nu i snabb takt över världen. Padel liknar en blandning av tennis och squash. Det spelas i par på en bana som är 10×20 m. Runt planen finns höga väggar som bollen kan studsas mot.

Här hittar ni några av våra banor –
Klinta Camping
Ekerum Resort
Växjö Padelcenter

Text: Maria Widholm