“Padel är här för att stanna”

Före 2008 fanns det inte en enda permanent padelbana i hela Sverige. Sedan dess har det skett en dramatisk utveckling. När Husein Mehmedovic lämnar sitt hem strax utanför Helsingborg för nästa träning finns det inom tio minuters räckhåll 20 olika padelbanor som han kan välja mellan.
– Det har skett en utveckling som vi inte hade kunnat föreställa oss för ett par år sedan. I början trodde många att det ökade intresset bara var nyhetens behag, men padel är här för att stanna och växer enormt snabbt.

Även om det är först nu som padel har fått fäste i Sverige är det ingen ny sport. Padel uppstod redan i slutet av 1960-talet i Mexiko och under 70-talet fick den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe upp ögonen för sporten när han besökte en vän i Mexiko. Prinsen tog med sig den nya racketsporten över Atlanten och byggde två banor på sin mytomspunna anläggning Marbella Club. Det dröjde inte länge innan padel spred sig över södra Spanien.

– Där har padel blivit den största sporten efter fotboll. Många svenskar som åker till Malaga och Marbella för att spela golf har testat padel. Nästan varje golfanläggning har padelbanor och eftersom den kombinationen har varit lyckosam där är det inte så konstigt att flera golfanläggningar i Sverige nu bygger banor, säger Husein som själv kom i kontakt med sporten vid ett besök på Sveriges första permanenta padelbana i Båstad.

Den första riktiga padelhallen byggdes i Helsingborg med fyra inomhusbanor och en utomhusbana. Husein berättar att folk åkte ända från Malmö för att spela i hallen. Nuförtiden behöver de inte åka så långt. Malmö och de flesta andra stora städer har idag egna padelföreningar och banor.

 

 

 

 

– I Helsingborg finns till och med särskilda grupper på Facebook där det alltid går att hitta någon som vill spela. Jag har inte upplevt något liknande inom tennis och badminton där du ofta håller dig till en mindre grupp och spelar med dem. Alla padelmatcher spelas i dubbel, det vill säga två mot två.

När den första upplagan av padelturneringen DBP Open anordnades under 2016 deltog idrottsprofiler som Tomas Brolin, Olof Mellberg, Jonas Björkman och Kristian Huselius, samt kändisar som Måns Zelmerlöw och TV4-profilen Patrick Ekwall.

– Många äldre före detta fotbolls-, tennis- och ishockeyspelare väljer padel för att testa något nytt. Det är en social sport där du kan prata lite mellan bollarna och känner samhörighet med de andra. Till skillnad från flera andra idrotter är stämningen avslappnad och prestigelös. Dessutom är den skonsam mot kroppen eftersom det inte är så stora ytor att täcka av.

Det finns ingen exakt förklaring till varför det är först nu som padel har slagit igenom stort i Sverige. Husein, som har spelat tennis i många år, ser dock ett samband med nutida status på svensk tennis och deras avsaknad av världsstjärnor.

– Tidigare hade vi stora stjärnor, vilket gjorde att många satsade på tennis och då fanns det kanske inte utrymme att ta in en ny racketsport som liknar just den sporten. Nu när tennisen inte håller samma nivå längre har det varit lättare. Det är min personliga teori.

Med en plan i storleken 10 gånger 20 meter är det lättare att hålla en boll i spel under en längre tid än i tennis.  Runt banan finns tre meter höga glasväggar som spelarna får använda under spelet för att överlista motståndarna.

– Under spelet gäller det att kunna samarbeta med lagkamraten och samtidigt nyttja väggarna på bästa sätt. För att bli riktigt bra behöver du träna på grundslag, volley och smash, men det är samspelet med lagkamraten som är avgörande. Bästa spelaren vinner inga matcher, utan bästa laget, säger Husein Mehmedovic som själv spelar med vännen Roger Fridolf.