Löddebon Petra till Paris för barn med cancer

Trafik & Fritid sponsrar Team Rynkeby – God Morgon som är en del i ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. De totalt ca 1900 deltagarna i form av motionscyklister samt 450 funktionärer är organiserade i 48 olika lokala lag från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna, Island och Tyskland som gemensamt cyklar ner till Paris. Deltagarna väljs ut bland tusentals sökanden. En av de utvalda 2018 var Petra Wickman från Löddeköpinge.

Inspirerades av grannen

Petra blev både inspirerad och peppad av sin granne Jenny Carlman som deltog 2017, och tänkte att det vore häftigt att själv göra samma resa.
– Sagt och gjort – jag ansökte och fick chansen att vara med i 2018 års lag, tillsammans med Jenny som valde att köra ett år till. Samtidigt som det innebär både en stor utmaning och att göra något bra för sig själv – i och med all den träning man lägger ner – så bidrar man till att göra skillnad för andra. Det är ett fantastiskt projekt!

”Känns som jag upplevt alla skånska vägar!”

Att cykla de 127 milen till Paris kräver en del förberedelser.
– Vi började i oktober med kombinerad spinning- och styrketräning cirka fyra timmar i veckan. I april fick vi våra cyklar och inomhusträningen byttes till utomhusträning. På onsdagskvällarna körde vi femmilsrundor och på söndagarna rundor på 20 mil. Det känns som jag upplevt alla skånska vägar, skrattar Petra och fortsätter:
– I maj hade vi ett tre dagar långt träningsläger uppe i Mölle, med backträning och långdistansrundor. Om jag inte minns fel var det cirka 40 mil. Vi rev av något liknande i juni vid ett tre dagar långt läger i Isaberg. I mitten av juni, två veckor innan avfärd mot Paris, avrundade vi med Vätternrundan (30 mil).

Krävs 250 mil i benen

Den som lockas av utmaningen är fri att ansöka om att vara med i Team Rynkeby – God Morgon.Det finns varken krav på tidigare cykelerfarenhet eller att man ska vara vältränad – men man behöver ha hjärtat på rätt ställe och vara villig att lägga många timmar på att göra skillnad.
– Vem som helst klarar detta förutsatt att hälsan är på topp, att man är seriös med sin träning och följer det upplägg man får av Team Rynkeby. Det är inga större problem. För att få vara med på cykelrundan till Paris krävs det 250 mil i benen – jag hade nog sisådär 90 mil extra, så jag kände mig väl förberedd, säger Petra.

Glädje, stolthet och vemod

Färden mot Paris flöt på utan missöden bortsett från ett och annat obligatoriskt skavsår. Supportade av ett enligt uppgift fantastiskt serviceteam rullade en sammansvetsad grupp med god atmosfär och högt i tak in i Paris den 7 juli.
– Det var en fantastisk känsla som är svår att beskriva. Det kändes stort att ta sig från Lund till Paris på cykel på en vecka. Det var naturligtvis mycket både glädje och stolthet, men också lite vemodigt i och med att sista dagen med gänget – ”rynkorna” som vi kallar oss – var ett faktum, berättar Petra.

”Jag är med 2019 också”

Nåja – månaden hade inte hunnit ta slut innan Petra var ute på vägarna igen, små nöjesrundor på runt 10 mil, med ”rynkorna”. Och det kommer bli en ny resa till Paris till sommaren.
– Ja, jag är en av de lyckligt utvalda som får chansen att göra det en gång till, så jag är med 2019 också, avslutar Petra Wickman med ett leende.