Borta bra men Båstad bäst
Hans passion för tennis tog fart i Båstad i slutet av 1950-talet. Sedan dess har tennisoraklet Björn Hellberg sett tusentals matcher över hela världen på tennisens största och allra heligaste arenor.
Under de senaste 30 åren har Björn Hellberg varit en av Sveriges mest folkkära tv-personligheter. Många förknippar den allmänbildade hallänningen med frågesportprogram som På spåret och Sverigequizen, men i sportens värld är han mest känd som oraklet från Laholm som vigt stora delar av sitt liv åt tennisen.
– I 20 år snittade jag 150 resdagar om året för att följa olika turneringar. Intresset har resulterat i 25 böcker och cirka 30 000 artiklar om bara tennis. Allt började i Båstad i slutet av 1950-talet. Den unge Björn Hellberg hade tagit bussen från Laholm, två mil från Båstad, för att se världsstjärnorna mäta sina krafter i den nordskånska idyllen. Han rycktes med i stämningen och blev inspirerad av stjärnornas glöd. Resan till Båstad blev starten på ett omättligt intresse för tennis.
– Eftersom min egen talang som spelare inte hade möjlighet att ta mig till de stora arenorna började jag skriva. Det var inte många som skrev om tennis på den tiden, vilket ledde till att jag tidigt fick chansen att skriva i publikationer som All Sport och Idrottsbladet, berättar Björn Hellberg.
Assisterade Sven Jerring
Redan som 16-åring var han ett känt namn i tenniskretsar och fick assistera radioprofilen Sven Jerring med statistik och fakta vid sändningarna från Båstad. Det var främst de australiensiska stjärnorna, med sin sportmanship och talang, som fascinerade den unge skribenten.
– Spelare som Roy Emerson och Ken Rosewall var föredömen och 21 år gammal reste jag till Australien för att arbeta som frilansskribent och följa världens bästa tennisspelare under 1,5 år. När han kom hem till Laholm igen 1967 bestämde han sig för att resa till London och följa Wimbledon som är den äldsta och mest statusfyllda grandslamturneringen. Sedan dess har han inte missat en enda speldag av turneringen, vilket är en unik och en enastående bedrift. Sommaren 2016 firar han 50-årsjubileum.
– Jag minns känslan av andakt när jag för första gången klev in genom portarna till detta tennistempel, och jag känner en liknande känsla än idag. För mig är Wimbledon en högtid och jag har haft tur som har varit frisk varje år
Skriver sällan i dagspress.
Precis som andra högtider har Wimbledon speciella rutiner. Boende på samma hotell, en skön morgonpromenad på 25 minuter till arenan och så besök på stampuben Alexandra. Förr i tiden var han även tvungen att efter matcherna ringa tidningarna och tala in artiklar på telefon.
– Nuförtiden är det sällan jag skriver i dags- och kvällstidningar, men när det var som mest fick jag ringa in och rapportera texter till minst tio olika tidningar. Idag arbetar jag på Radiosporten och skriver artiklar till facktidningar när jag kommer hem, förklarar Björn Hellberg som vid sidan av journalistkarriären är en uppskattad författare inom deckargenren med omkring 30 utgivna böcker. Totalt har han bevakat drygt 500 turneringar, och besökt de största och mest påkostade tennisarenorna. Han rankar Båstad Tennisstadionsom den vackraste anläggningen i världen tillsammans med Monte Carlo.
– Båstad, som ligger mig varmt om hjärtat, har en otroligt vacker anläggning. Spelarna på ATP-touren har vid ett flertal tillfällen röstat fram turneringen som den bästa inom sin kategori. Under sin karriär har han haft förmånen att på nära håll bland annat följa de tre giganterna Björn Borg, Mats Wilander, och Stefan Edberg. Mellan 1906 och 2011 var Sverige en av världens främsta tennisnationer, men de senaste fyra åren har landet saknat spelare som kan hävda sig på ATP- och WTA-touren. Björn Hellberg är dock hoppfull inför framtiden.
– Det vänder framöver. Klubbverksamheten är utbredd över hela Sverige, vilket nästan är unikt, och det finns många duktiga tränare som kan fostra talanger. Kunskapen och traditionen gör att vi kommer tillbaka, anser Björn Hellberg.
Text: Pierre Eklund
Bild: www.swedishopen.org (tennisstadion)
BJÖRN HELLBERG
Ålder: 70
Bor: I sitt barndomshem i Laholm.
Familj: Hustrun Inger och sju barn varav Björn har tre barn från ett tidigare äktenskap och Inger två.
Yrke: Journalist, deckarförfattare och tv-profil.
Favoritklubbar fotboll: Laholm FK, Halmstads BK och Sunderland.
Idrottskarriär: Spelade 312 A-lagsmatcher för Laholms Tennisklubb.
Övrigt: Hade fyra raka vinster i På spåret innan han var domare i programmet i flera år. Har spelat in två säsonger av Sverigequizen, där hans försök att dreja har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Arbetar på nästa deckarroman med titeln ”De hatiska”. Har sett samtliga upplagor av If Stockholm Open som startade 1969. 2011 valdes han, som första journalist, in i Swedish Tennis Hall of Fame i Båstad.